My Videos

Loading...

Thursday, October 20, 2011

Buli & Gangsterism

Masih belum ada penyelesaian masalah buli dan gangsterism di Malaysia. Setiap hari ada saja kita dengar masalah pelajar di buli dan di pukul atas sebab-sebab tertentu. Kebiasaannya pembuli ini tergolong dari golongan senior sekolah dan mangsa buli adalah pelajar yang lebih muda. Tetapi jangan di salah anggap. Sesetengah pelajar paling senior juga masih menjadi mangsa buli di atas sebab-sebab seperti berbadan kecil atau gemuk, sifat atau perangai yang mungkin lain dari pelajar yang lain. I saw so many young teenagers who've been bullied and have very low self esteems. A lot of young kids killed themselves in the USA and some other part of the world. This is horrible. Kebanyakkan isu-isu di sekolah yang menyebabkan kes buli adalah seperti bangsa, sexual orientation dan bermacam lagi. Kita sepatutnya menjadi contoh. Be a good example of love, peace & harmony.

Klip-klip gejala buli di merata tempat.





Wednesday, October 19, 2011

Pencuri Hati - Preview Video on Youtube

Hooray! Lagu Pencuri Hati sudah hampir siap sepenuhnya. A Collaboration. Adzrin Adzhar dan Shazroul. Layan video di bawah! =))

Saturday, October 15, 2011

Terima Kasih BicaraMakDara.com & D'Adza

Familiar tak dengan nama D'Adza? Haaa.. Untuk yang tahu tu bagus lah. But for those yang tak kenal lagi, D'Adza adalah group gadis2x hot yang sedang meningkat naik sekarang. Mereka sekarang tengah meletop2x dengan lagu 'Apa Kau Rasa'. Secara jujurnya saya katakan, saya memang amat meminati keunikkan dan kelincahan D'Adza ni. Di zaman muda2x saya dulu (Ehem3x) Haha.. Boleh dikatakan setiap minggu saya akan menyaksikan persembahan D'Adza di mana2x hotel merata KL. Saya di maklumkan bahawa D'Adza sekarang perform di Concorde Shah Alam. Dengar cerita sampai next year ya contract? Alhamdulillah.. Kenyang perut Shaz. Eh? =p~

Baik sebelum saya promote lebih pasal D'Adza, saya nak ucapkan terima kasih yang teramat sangat lah untuk salah seorang ahli D'Adza ni, beliau juga merupakan seorang penulis skrip. Best kan? Orangnya jelita sungguh. (Bodek lebih hehehe..) Namanya? Adza Irdawati.. Saya lebih biasa panggil dia Kak Ida je.. atau Mak Dara... Haa? Kenapa Mak Dara? Sebabnya, dia adalah author blog BicaraMakDara.com. Saya ni boleh dikatakan pembaca setia BicaraMakDara.com ni. Sebab celotehnya 'real' and current. Saya juga terharu dan tidak sangka Mak Dara mempromosikan blog saya yang tak seberapa ni. Terima kasih Terima kasih..


BicaraMakDara.com

Haa.. Ini dia snapshot blog entry BicaraMakDara.com mempromosikan shazroul-fazlie.blogspot.com =) Thx Kak! XX

Psst.. Tak abis lagi.. Kita sambung balik cerita D'Adza ni. 4 jelitawan ini mempunyai keunikkan tersendiri. Kepada mereka yang tak pernah dengar lagi lagu Apa Kau Rasa. Saya ada sediakan video/link di akhir entry ni nanti. Best! Salah seorang dari mereka sudah tentulah Mak Dara kita iaitu Adza Irdawati @ Ida. Adza Rinawati @ Rina yang sangat hot dan sexy bila menari. Haaa.. Selalu dance dengan dia masa kat Shang Rila dulu.. Kau ada? Hehehe.. Adza Tutyrianti @ Tuty, orangnya comel petite & sangatlah vogue. Dan... Adza Adzriyati @ Yan, suaranya.. haiyoyo karavalle! MAHALETOP!

Semoga terus success ya D'Adza, lapchiu~





*Gambar ehsan D'Adza



Single D'Adza - Apa Kau Rasa

Friday, October 14, 2011

Stop Shark Finning!



Education - Shark Finning Facts
What is Shark Finning?

1. Shark finning refers to the removal and retention of shark fins and the discard at sea of the carcass. The shark is most often still alive when it is tossed back into the water. Unable to swim, the shark slowly sinks toward the bottom where it is eaten alive by other fish.

2. Shark finning takes place at sea so the fishers have only the fins to transport. Shark meat is considered low value and therefore not worth the cost of transporting the bulky shark bodies to market.

3. Any shark is taken-regardless of age, size, or species.

4. Longlines, used in shark finning operations, are the most significant cause of losses in shark populations worldwide.

5. Shark finning is widespread, and largely unmanaged and unmonitored.

6. Shark finning has increased over the past decade due to the increasing demand for shark fins (for shark fin soup and traditional cures), improved fishing technology, and improved market economics.

7. Shark specialists estimate that 100 million sharks are killed for their fins, annually.

8. One pound of dried shark fin can retail for $300 or more. It's a multi-billion dollar industry.

Impacts of Shark Finning

1. Loss and devastation of shark populations around the world. Experts estimate that within a decade, most species of sharks will be lost because of longlining.

2. Unsustainable fishery. The massive quantity of sharks harvested and lack of selection deplete shark populations faster than their reproductive abilities can replenish populations.

3. Threatens the stability of marine ecosystems.

4. Loss of sharks as a food staple for many developing countries.

5. Local waters are invaded by large industrial, foreign fishing vessels that threaten traditional sustainable fisheries.

6. Threatens socio-economically important recreational fisheries.

7. Obstructs the collection of species-specific data that are essential for monitoring catches and implementing sustainable fisheries management.

8. Wasteful of protein and other shark-based products. Up to 99 per cent of the shark is thrown away.

Are there laws against shark finning?

1. Each country with a coastline is responsible for laws and regulations pertaining to fishing in their waters.

2. A number of countries have shark-finning legislation. Many stipulate that fins must arrive in a 5 per cent weight ratio of the shark carcasses onboard. Only a few countries demand that sharks arrive in port with fins attached.

3. According to the IUCN Shark Specialist group, the easiest way to implement a ban is to require that shark carcasses be landed with fins attached. The possession of fins alone on vessels would thus be illegal.

4. Shark finning violates the United Nations Food and Agriculture Organization's Code of Conduct for Responsible Fisheries.

5. Shark finning is contrary to the United Nations Food and Agriculture Organization's International Plan for the Conservation and Management of Sharks.

6. The United Nations Convention on the Trade of Endangered Species of Flora and Fauna (CITES) lists the whale shark, basking shark, and great white shark as species that could become threatened if trade is not controlled. To date, 169 countries have agreed to be legally bound by CITES.

My Birthday Treat! =) Bloop! Bloop!

Birthday saya yang ke 26 di sambut dengan meriah bersama hidupan laut dia Pulau Tioman bersama Manager dan rakan2x lain. Satu2x nya 'ubat' stress saya.. Diving!


Imbasan Dreamgirls The Broadway Musical Sensation

Mungkin ada diantara anda yang tahu saya pernah terlibat dalam Broadway Musical Dreamgirls oleh Broadway Academy. I must say, pengalaman yang sangat2x manis dan mustahil untuk dilupakan. Kami bagaikan keluarga. I can still remember masa hari terakhir buat show ini yang bertempat di Istana Budaya Julai 2011 lepas. Kami semua bagaikan tak cukup air mata menangis kerana mengenangkan memori2x indah yang kami semua lalui sepanjang 4 bulan rehearsal. Di sini saya sertakan beberapa gambar2x produksi Dreamgirls. =))









Laman Web Rasmi Shazroul di tukar.


Klik disini untuk ke laman web rasmi Shazroul


Jika ada antara anda yang tidak tahu lagi. Website http://www.2ps.com.my telah di tukar kepada http://www.shazroul.com. Setelah beberapa bulan menunggu akhirnya siap juga! =)))

Artis Malaysia Yang Sensasi: OneMusic popularkan Shazroul

Artis Malaysia Yang Sensasi: OneMusic popularkan Shazroul: BIARPUN kehadirannya di persada muzik tanah air kurang mendapat perhatian, namun bakatnya tidak kurang hebatnya jika dibandingkan dengan pe...